Loading

 

ЗАЩО ПЛОДОВЕТЕ СА ЖИЗНЕНОВАЖНИ?

Плодовете са жизненоважни за нас! Те съдържат най-много антиоксиданти от всички налични храни. А антиоксидантите са това, което ни предпазва от стареене и смърт – това, към което всеки се стреми. За съжаление, последните години се появи тенденция за отричане на плодовете, поради наличието на прекалено много захар в тях. Но ако се лишавате от плодове, вие си вредите много.
Антиоксидантите в плодовете неутрализират свободните радикали и токсините, на които се дължи стареенето ни. Ако не приемаме антиоксиданти с храната си, ние не само ще остаряваме по-бързо, но и целият ни организъм ще започне да се разпада, някои части на тялото ни няма да функционират правилно, ще развием артрит и това ще е само началото, сърцето ще работи трудно, а черният ни дроб ще се затлачи от токсини. Антиоксидантите в плодовете чистят черния ни дроб ежедневно и то много по-добре от всяка добавка за черния дроб.
Ако избягвате плодовете, вие чисто и просто избягвате антиоксидантите и минавате на „оксидантна“ диета. След 20, 30 или 40 години в плодовете ще бъдат открити нови антиоксиданти, както и полифеноли, антоцианиди, коензимни антиоксиданти, кофакторни антиоксиданти и други полезни вещества. Ако при вас процесът на остаряване е започнал, плодовете са още по-важни за вас.
Кои плодове е най-важно да консумираме?
На първо място това са горските боровинки, които са най-силната храна, която съществува днес на Земята. Може да си правите смути с тях, да ги ядете размразени, да ги слагате в овесена каша.
Ако поне веднъж в живота ви се отдаде случай да берете горски плодове, независимо дали боровинки, къпини, ягоди или малини, това ще ви даде силен тласък в живота. Хората , които сега са на 90 или 100 години, когато са били деца са брали плодове, включително горски плодове, и това им е дало много антиоксиданти, пренастроило им е ДНК-то и РНК-то, изградило е кръвта им, изчистило е черния им дроб и лимфната им система от токсини и свободни радикали.
Червените ябълки са друг важен плод. Те намаляват възпалението на мозъка, което тревожи много хора днес. Червените ябълки помагат при загуба на паметта, затруднено мислене, вертиго, главоболие и мигрена, които са показателни за слабо възпаление на мозъка.
Плодовете могат да се консумират като лека закуска между трите основни хранения. Това е важно за поддържане на нивата на кръвната захар и за здравето на надбъбречната ни жлеза.
Захарта в плодовете.
Не се страхувайте от захарта в плодовете, защото тя е различна от другите захари, както вие сте различен човек от всички останали хора на планетата. И ако се притеснявате, че ще напълнеете – недейте, няма как да увеличите теглото си, ако ядете само плодове. Напротив, хората, които искат да отслабнат трябва да включат плодови закуски в диетата си. Също така захарта в плодовете не храни гъбичките и затова плодовете не са противопоказни при гъбични инфекции. Това е така, защото фруктозата в плодовете напуска стомаха в рамките на 3 до 6 минути след като е попаднала там и никога не достига до червата.
Как да консумирате повече плодове?
Помислете кои са любимите ви плодове, как и кога обичате да ги хапвате и колко често го правите. Поставете си за задача една седмица да отбелязвате всеки ден колко и какви плодове консумирате. В края на седмицата вижте резултата и помислете как можете да увеличите приема си на плодове. Ето няколко идеи как можете да включите повече плодове в менюто си:
• Смути с пресни плодове – Например, можете да си направите смути с 3 банана, 1 ч.ч. замразени горски плодове или череши, 3 фурми и вода
• Фрешове от плодове или плодове и зеленчуци – Например фрешът от портокал е класика, която не бива да се пренебрегва
• Цели плодове като сутрешна закуска или леко хапване между основните хранения – Например можете да си направите голяма плодова салата за закуска или обяд с изобилие от плодове. Чудесна комбинация е манго, банани и сок от лайм
• Салати от зеленолистни или други зеленчуци с включени към тях плодове – Например можете да си направите салата от маруля и/или бейби спанак с парчета портокал и/или грейпфрут, резени авокадо, пресен кориандър, босилек или копър, поръсена със сок от лимон или портокал
• Печени плодове – Пресните, не сготвени плодове притежават много повече лечебни свойства, но печените плодове могат да внесат малко разнообразие в менюто ни през зимата. Можете да пробвате да задушите ябълки с канела, индийско орехче и малко вода, докато омекнат. След това добавете малко лимонов сок и нарязани на ситно фурми.
Какъвто и начин да изберете да консумирате плодове е от полза,старайте се всеки ден да консумирате поне по 2 плода.
Бъдете здрави!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *