Loading

ПРОБИОТИЦИТЕ имат пряко отношение към здравословното състояние на организма. Те оказват благотворно влияние върху храносмилателната и имунната система, а освен това намаляват риска от възникване на алергии.

 

Пробиотиците представляват бактерии, които оказват благотворно въздействие върху организма и освен това предотвратяват прекомерното размножаване на някои болестотворни бактерии и гъбични причинители от чревната флора.

 

Приемът на достатъчно количество от полезните бактерии за организма може да се обезпечи от естествени източници – някои видове храни, както и чрез приема на хранителни добавки.Прочети повече за пробиотиците на Аквасорс  АЦИДОФИЛУС и БИФИДУС КОМПЛЕКС

 

 

Естествени пробиотици са храни, които претърпяват ферментационни процеси – киселото зеле, кисело мляко, квас, кефир и туршиите.

 

От значение е те да се консумират без допълнителна кулинарна обработка, за да се запазят максимално полезните си свойства.

От значение за оптимизиране на ползата от пробиотиците е правилният подбор както на щамовете бактерии, които се съдържат, така и броят им. Целта на приемът на пробиотици е терапевтична или поддържаща. При терапевтичната се има за цел лечение на вече настъпило болестно състояние на организма.

 

Какви са ползите от приема на пробиотици?
Наличието им като част от чревната флора има значение за превенцията на различни вируни, бактериални и гъбични инфекции. Това се дължи на факта, че те потискат разтежа на т. нар. „лоши“ или патогенни микроорганизми. А по този начин се потискат и гнилостните процеси в организма.
Т. нар. „полезни“ бактерии имат отношение към синтеза на витамини от групата Б, както и витамин К, който има значение за процесите на кръвосъсирване. Освен това е доказана ролята им за намаляване нивото на холестерола в кръвта и съответно забавяне процеса на атеросклероза.
Дейността на полезните бактерии води до образуване и отделяне на различни вещества в червата, част от които и ензими, които подпомагат разграждането на попадналите хранителни вещества, в частност на протеините до аминокиселини. Разграждането на веществата е пряко свързано и с тяхното усвояване.
Пробиотиците регулират перисталтиката на червата, а освен това намаляват вероятността от възникване на възпалителни процеси. Това е и причината за предписването им при болестта на Крон.
При някои наследствени ензимни дефицити се отчита ролята на пробиотиците в комплексното лечение. Такова заболяване е дефицитът на ензима лактаза, който е свързан с разграждането на млечната захар.
Честият или продължителен прием на антибиотици е свързан с намаляване количеството както на патогенните, така и на полезните бактерии. Състоянието е познато като дисбактериоза – нарушен баланс между болестотворни и полезни бактерии. Затова се препоръчва паралелното вземане на пробиотици, чийто прием да продължи няколко седмици след спирането на антибиотика.
Съвети за правилен прием на пробиотиците.
Важно е при приема на антибиотик и пробиотик, между тях да има интервал от няколко часа, тъй като в противен случай действията на полезните бактерии се снижава значително.Препорачително е да се приемат 20 минути преди хранене.
Полезните бактерии не са постоянни обитатели на червата, затова и честият им прием е от значение за поддържането на достатъчни количества от тях, които да поддържат баланса между тях и патогенните бактерии в организма.

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *