Loading

В традиционната китайска медицина (ТКМ) меридианите са невидими канали в тялото, през които тече енергията „Чи“ (Qi). Те играят важна роля в поддържането на здравето и баланса в организма. Всеки меридиан има свои функции, свързани органи и време на деня, когато е най-активен.

С други думи казано, когато има дисбаланс или симптоми в определено часово време, това може да сигнализира за проблем с органа или система, свързана с активния в този момент меридиан.

В тази статия ще разгледаме в кое часово време се активира даден орган, когато има дисбаланс и какво да предприемете, за да избегнете по-сериозни здравословни проблеми.

Ето и детайлите за всеки меридиан:

  • Меридиан на белите дробове (3:00 – 5:00 часа) – Контролира дишането и регулира защитната енергия на тялото. Важен за кожата и имунната система. Симптомите при дисбаланс могат да бъдат задух, кашлица, простуда, депресия и кожни проблеми. Препоръчително е да практикувате дълбоко дишане, утринни упражнения и медитация.
  • Меридиан на дебелото черво (5:00 – 7:00 часа – Неговата функция е да регулира изхвърлянето на отпадъци от тялото. Ако имате дисбаланс, симптомите са запек, диария, кожни проблеми и усещане за тежест. При наличие на запек, пиенето на топла вода сутрин и добавянето на повече фибри в диетата ще подпомогнат функцията на дебелото черво.
  • Меридиан на стомаха (7:00 – 9:00 часа) – Отговаря за усвояването и разграждането на храната. При дисбаланс ще имате лошо храносмилане, киселини, гадене. Обърнете внимание на храненето, избягвайте храни предизвикващи симптомите и добавете богати на хранителни вещества храни. Избягвайте стреса по време на хранене.
  • Меридиан на далака (9:00 – 11:00 часа) – Този орган преобразува храната в енергия, отговаря за кръвта и имунната система. Симптомите при дисбаланс могат да бъдат умора, проблеми с храносмилането, слаба имунна система. Като за начало практикувайте лека физическа активност и упражнения, които подобряват циркулацията.
  • Меридиан на сърцето (11:00 – 13:00 часа) – Отговаря за контрола на циркулацията на кръвта и регулира емоциите. Ако имате сърцебиене, тревожност, безсъние в този часови период, започнете с леки разходки, йога или техники за релаксация за поддържане на спокойствието. Посетете кардиолог.
  • Меридиан на тънкото черво (13:00 – 15:00 часа – Отделя полезните от вредните субстанции в храната. Симптоми на дисбаланс могат да бъдат коремни болки, газове, чувство на тежест. Препоръчително е да се храните с лека храна и да изключите силно възпалителните храни от ежедневието си.
  • Меридиан на пикочния мехур (15:00 – 17:00 часа) – Отговаря за изхвърлянето на течности и токсини. Ако често уринирате, имате болки в гърба и главоболие в този часови период, то най-вероятно имате дисбаланс на пикочния мехур.
  • Меридиан на бъбреците (17:00 – 19:00 часа) – Тези органи са важни за жизнената енергия и регулацията на водния баланс. Симптомите при дисбаланс могат да бъдат умора, болки в кръста, проблеми със слуха. Препоръчва се лека вечеря и релаксиращи занимания като йога или медитация.
  • Меридиан на перикарда (19:00 – 21:00 часа) – Защитава сърцето и подпомага емоционалния баланс. Ако изпитвате емоционална нестабилност, сърцебиене, тревожност, това говори за дисбаланс на перикарда. Опитайте се да общувате със семейството и приятелите си, спокойни разговори, леки разходки и медитации.
  • Меридиан на ендокринната система (21:00 – 23:00 часа) – Регулира енергийния баланс и телесната температура. Симптомите при дисбаланс са проблеми със съня, студени ръце и крака. Подготвяйте се за сън в това часово време, релаксирайте и избягвайте на електронни устройства.
  • Меридиан на жлъчния мехур (23:00 – 1:00 часа) – Подпомага черния дроб в процесите на пречистване. Ако често не можете да заспите в това часово време имате раздразнителност или главоболие, това говори за дисбаланс на жлъчния мехур. Избягвайте тежки и мазни храни вечер и обърнете внимание на жлъчния мехур.
  • Меридиан на черния дроб (1:00 – 3:00 часа – По това време на вечерта черния дроб пречиства кръвта и подпомага съня и регенерацията. Ако сте още будни, изпитвате гняв и се появяват мускулни крампи, обърнете внимание на черния дроб. Правете детоксикиращи програми и си осигурете тиха и спокойна среда за сън.

Как да реагирате при дисбаланс?

  1. Слушайте тялото си: Забелязването на повторяемост на симптомите по време на определено часово време е важна стъпка за разпознаване на потенциален проблем.
  2. Коригирайте навиците си: Промяна на дневните навици според времето на активност на меридианите може да помогне, като например подходяща диета, редовно упражнение или релаксация в определени часове.
  3. Търсете професионална помощ: При сериозни или постоянни симптоми, консултацията със специалист по традиционна китайска медицина, акупунктура или интегративна медицина може да предостави цялостна оценка и лечение, насочено към възстановяване на баланса в тялото.

Познаването на часовото време на меридианите е полезен инструмент за разпознаване на сигнали от тялото и предприемане на навременни действия за поддържане на здравето. Правилното съобразяване с тези интервали може да помогне за подобряване на здравето, хармонизирането на енергията и по-доброто качество на живот.

Галина Вълчева /Здравен консултант, Нутриционист/

Възпитаник на катедрата ПХК(PHC) Лондон – Колеж по хомотоксикология и нутрициология.

СПОДЕЛЕТЕ!

    Leave a Comment

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *