Балансирано хранене (Зоната)

Таблица на храните и грамажите в блокове

Информация и обяснения за блоковете

Изчисляване
по етикет

Методът
"На око"

Loading

Какво значи БАЛАНСИРАНО ХРАНЕНЕ ИЛИ така наречената ЗОНА?

Зоновото хранене е разработено от д-р Бари Сиърс преди повече от 30 години, за да намали възпаленията, това хранене ще ви помогне да свалите излишните килограми и да подобрите умственото и физическото си представяне, докато живеете по-пълноценен живот. Зоновата диета® е диетична програма за цял живот, основана на силна наука за намаляване на възпаленията в организма.

Как работи зоната

Балансирано хранене (Зоната)означава,че на едно хранене трябва да приемате в съответните количества ВЪГЛЕХИДРАТИ-40%, ПРОТЕИНИ-30% И МАЗНИНИ -30% .

Пример:

  • Протеин – 1/3 от чинията си, добавете малко протеин, колкото размера и дебелината на дланта си. Това може да включва яйчен белтък, риба, птици, чисто говеждо месо или нискомаслени млечни продукти.
  • Въглехидрати – 2/3 от чинията си, добавете много цветни зеленчуци и малко плодове. Плодовете и зеленчуците, които трябва да се избягват, са тези, които са с високо съдържание на захар (например банани, стафиди) или нишестени (например картофи, царевица).
  • Мазнини – Добавете малко мононенаситени мазнини. Това може да включва зехтин, авокадо или бадеми.

 Просто  балансирайте чинията си при всяко хранене, като започнете хранене от сутринта -до 40 минути след ставане и хранене на всеки 3-4 часа.

Противовъзпалителни добавки

Колкото и мощно да е зоновото хранене, то е само една от трите части на пълната програма за противовъзпалително хранене на зоната, необходима за управление на възпалението.Ползите от Зоновото хранене могат да бъдат подобрени с противовъзпалителни добавки. Двете най-мощни са  омега-3 мастни киселини и натурални Антиоксиданти (полифеноли).Колективно, тези три различни диетични компонента осигуряват това, което е необходимо, за да останете в Зоната.

Какви са ползите от Зоновото хранене (балансирано хранене)?

  • Загуба на излишните телесни мазнини
  • Поддържане на здравето за по-дълъг период от време
  • Повече енергия
  • Мислете по-бързо
  • Контролиране на възпаленията

Именно възпаленията нарушават хормоналната комуникация в нашите клетки, което ни пречи да достигнем върхова производителност. Правенето на промени в диетата, за да стигнете до Зоната и да останете там, първоначално може да изглежда трудно, но усилията си заслужават.

Какво става, ако се храните нередовно и небалансирано, например ако се храните по веднъж на ден, и приемате само въглехидрати / тестени, сладки,  и т.н.? – със сигурност ще започнат здравословни проблеми и хормонален дисбаланс.

Ето една част от симптомите на хормоналните дисбаланси:

  • Повишава се апетита (особено за сладко);
  • Уморявате се често и сте отпаднали;
  • Наддавате килограми;
  • Започват храносмилателни проблеми, подуване, тежест в корема;
  • Изпадате в депресия, раздразнителност, безпокойство.

На пръв поглед Зоната изглежда трудна,но с малко повече усилия и четене ви убеждавам ,че ще свикнете и ще се радвате на по-добро здраве ,повече енергия и по-малко здравословни проблеми.

Как балансираното хранене влияе на хормоните?

Ти си това, което ядеш.

Най-добре могат да бъдат укротени хормоните, чрез балансирано хранене. Ако в менюто ви липсват подходящите храни, организмът се затруднява в поддържането на хормонален баланс. Равновесието зависи най-вече от трите основни хранителни вещества – въглехидрати, протеини (белтъчини) и мазнини.

Хранителният режим 40-30-30 цели да приемате правилното съотношение между въглехидрати, протеини и мазнини, с цел постигане на хормонален баланс, който е ключът към идеалната фигура и перфектното здраве.

Нека да разясня кои храни са източници на протеини, кои на въглехидрати и кои на мазнини?

  1. ПРОТЕИНИ – МЕСА, РИБА, МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ, ЯЙЦА И СОЕВИ ПРОДУКТИ;
  2. ВЪГЛЕХИДРАТИ:
    „ДОБРИ“ – ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ;
    „ЛОШИ“ – ТЕСТЕНИ И СЛАДКИ ИЗДЕЛИЯ;
  3. МАЗНИНИ:
    „ДОБРИ“ – ЯДКИ, ЗЕХТИН, МАСЛИНИ, АВОКАДО, ТАХАН;
    „ЛОШИ“ – ОЛИО, МАС, МАРГАРИН.

Трябва да съчетаете така чинийката си,че НА ВСЯКО ХРАНЕНЕ ДА ИМА И ОТ ТРИТЕ!

ИНФОРМИРАЙТЕ СЕ! ЧЕТЕТЕ!   ПИТАЙТЕ!